Förvaring

Ost

FÖRVARING

Osten trivs i kyla

Hårdost har lång hållbarhet om den förvaras rätt. Ost i en obruten förpackning kan förvaras i max 10°C. I hemmet, när förpackningen har brutits, förvaras hårdosten allra bäst i kylskåp. Vid högre temperaturer förkortas lätt hållbarheten.

Dessertostar ska förvaras i en temperatur mellan +4°C till 8°C beroende på sort. Följ temperaturanvisningen på förpackningen.

Brie och Camembert är speciellt känsliga och får inte utsättas för temperaturväxlingar - det finns då stor risk att de blir övermogna före utsatt datum.

 

Mögel

Om hårdosten, trots alla försiktighetsåtgärder, har fått mögelangrepp, går den fortfarande att äta. Skär bort själva mögelfläcken och minst en centimeter runt om. Så lyder Livsmedelsverkets rekommendationer.

 

Djupfrysning

Hårdost går att djupfrysa. Osten bör dock inte djupfrysas i längre än tre månader. Långsam upptining i rumstemperatur rekommenderas för att osten ska behålla sin konsistens. Risk finns att osten blir smulig. Riven ost lämpar sig speciellt bra att djupfrysa och behöver inte tinas upp innan den används. Ett gott råd: När osten är rejält nedhyvlad och inte är trevlig att sätta fram på bordet, ta fram rivjärnet. Ta bort vax eller paraffin, riv osten och frys in!

 

Påse, burk eller folie?

Förvara gärna hårdost i plastpåse, men byt påsen ofta. Det går också bra att förvara osten i en plastburk med tättslutande lock. Men alltid bara en ost i samma påse eller burk! Ostar tar lätt smak av varandra.

Frysfolie är aromtätt och är bra att använda till ostar med stark doft.

Dessertostar förvaras lämpligast i plastfolie. Använd endast torra förpackningar. I fuktig miljö börjar osten lätt mögla.

Copyright @ All Rights Reserved