Ost och vin

Ost

OST OCH VIN

Ost och vin är en klassisk kombination

Ju starkare ost, desto smakrikare vin är grundtipset.

Ett gammal fransk uttryck lyder: ”Osten får vinet att sjunga”.

Men för att inte sången ska skorra falsk gäller det att tänka sig för.

Alla ostar är inte goda till alla viner.

För att få en perfekt smakupplevelse gäller det att tänka på samma sätt som när man kombinerar vin med andra maträtter och delikatesser.

 

Kontraster ger perfekt balans

Många gånger handlar det om att skapa kontraster för att hitta en smakmässigt perfekt balans.

Men för att minska risken för ”smakkrockar” med vinet kan det vara klokt att begränsa urvalet av ost till fem, sex olika sorter.

Glöm heller inte ställa fram ostarna en stund före serveringen. När osten är rumstempererad framträder ostens karaktär och smaknyanser på helt annat sätt än när osten är kylskåpskall.

 

Ett bra tips är också att avnjuta ostarna i smakordning, Börja med mildaste sorten och avsluta med den smakrikaste.

 

OST & VINKOMBINATIONER

 

Epoisses Germain.

En krämig, smakrik kittost med påtaglig sälta och stor aramatisk doft. Prova till Kloster Eberbach Riesling Kabinet- ett halvtorrt vitt vin med bra balans mellan syra och sötma.

 

Saignon Chevre.

Ung, smakrik vitmögelost med påtaglig syrlighet. Vin som passar är Sommaracher Katzenkopf Silvaner Kabinett Trocken – ett torrt, vitt vin med frisk fruktighet.

 

Roquefort Papillon.

Kungen bland blåmägelostar, stor smak och doft samt påtaligt sälta.Passar till Chteau Fonterbride – klassisk Sauternes med mycket smak och stor sötma.

 

Copyright @ All Rights Reserved